Med den nye udstilling ʹ34 år - 34 værkerʹ har Horsens Kunstmuseum givet magten fra sig og videre til horsensianerne. Oplev udstillingen fra d. 9. februar.

Siden Horsens Kunstmuseum begyndte sit nuværende liv i Pavillon Lunden tilbage i 1984 har museet opbygget en stor og betydningsfuld samling af eksperimenterende samtidskunst. Med den nye udstilling, der har fået titlen ʹ34 år – 34 værkerʹ, sætter museet fokus på dets store samling ved at præsentere et værk fra hvert år i perioden 1984 – 2017. Normalt er det museets ansatte der udvælger værkerne til med museets særudstillinger, men i forbindelse med ʹ34 år – 34 værkerʹ har museet inviteret 34 personer med nær tilknytning Horsens til at vælge værkerne til udstillingen.

Horsensianernes museum

De 34 personer, der har valgt værker, er et bredt udsnit af personer med nær tilknytning til Horsens i alle aldre. Hver person er blevet tildelt et årstal, og fem værker, der er blevet føjet til museets samling i det år at vælge imellem.

Ifølge Museumsinspektør Julie Horne Møller har hovedformålet med at skabte udstillingen ʹ34 år – 34 værkerʹ været at åbne museet op:

– Det er vigtigt for os, at horsensianerne ved at museet er deres. Vi har været meget spændte på, hvordan udstillingen ville komme til at ende ud. De 34 kunstværker, der er valgt, er meget forskellige og fortæller rigtig fint Horsens Kunstmuseums historie fra 1984 og frem til i dag. Kunsten, og specielt den eksperimenterende samtidskunst, kan være svær at forstå og vi håber med denne udstilling at kunne åbne kunsten og museets samling lidt mere op.

Det er vigtigt for os, at horsensianerne ved at museet er deres.
Personlige værker med personlige begrundelser

Hver af de 34 personer har skrevet en begrundelse for deres valg og lidt om, hvor de var i deres liv i det pågældende år. Begrundelserne og de personlige historier kan både læses i en mindre publikation, der udgives i forbindelse med udstillingen, og ved hvert værk i udstillingen. Dermed er de klassiske beskrivelser ved værkerne ikke kunstfaglige beskrivelser, men personlige oplevelse af hvert værk.

En af de personer, der er blevet bedt om at vælge et værk er Stine W. Kjølholt, der arbejder som daglig leder af Fritid og Kommunikation ved Horsens Ungdomsskole. Stine fik tildelt 2008 og har valgt et værk af Erik A. Frandsen. Her er en lille bid af Stines begrundelse for valget:

– Jeg har valgt Erik A. Frandsens maleri ʹMirrorʹ, et billede af en kvinde, der sidder på sin seng og tager sit tøj af. Jeg synes, værket afspejler en samfundsmæssig problematik, der igennem de sidste 10 år – fra 2008 – 2018 er voksende. Den teknologiske udvikling har været god på mange måder, men også genereret nogle problematikker i hverdagslivet. Den lette adgang til privatliv og billeder gennem sociale medier har skabt en problematik, hvor unge ufrivilligt risikerer at blive taget billede af og eksponeret på sociale medier uden samtykke.

Horsens Kunstmuseum SpotHorsens
'Mirror' af Erik A. Frandsen
To åbninger på en dag og gratis entré

De 34 værker fra de sidste 34 år kan opleves fra fredag d. 9. februar kl. 16.00. Horsens Museum inviterer indenfor til åbningen med gratis entré fra kl. 15.30. Samme eftermiddag åbner også lysinstallationen ʹKonstrukturʹ. Måske nåede I at opleve værket, da det var udstillet i KUBEN i efteråret. Ellers får I nu chancen igen. ʹKonstrukturʹ kan opleves indtil d. 18. marts og ’34 år – 34 værker’ kan opleves indtil d. 22 maj.