Astrid Søes Poulsen er direktør for byens kulturelle fyrtårn, FÆNGSLET, men hun er klar over, at FÆNGSLET ikke kan stå alene.

-Jeg er fuld af beundring over den transformation, Horsens har været igennem fra fængselsby til oplevelsesby. Men jeg mener klart, at vi både kan og skal mere. Vi må ikke slække på ambitionerne.

Ordene kommer klart og uden forbehold fra Astrid Søes Poulsen, 45-årig direktør for FÆNGSLET. Hun er glad og stolt af sin hjemby, som i hendes barndom var ganske langt fra prædikatet ”kulturby”. Det har ændret sig.

-Man kan altid diskutere, hvornår en by er ”kulturby”, men at selvtilliden og stoltheden over byen har ændret sig, er åbenlyst. Horsens er blevet en meget attraktiv by at besøge og bosætte sig i, og det skal vi bygge videre på. Men jeg synes faktisk godt, at den daglige puls i byen må banke endnu hurtigere, og vi må ikke blive selvfede, siger hun.

Jeg synes faktisk godt, at den daglige puls i byen må banke endnu hurtigere, og vi må ikke blive selvfede.

Nøglen til at løfte overliggeren er mere af det, Horsens allerede er gode til: Samarbejde. Og så skal der meget gerne findes en ”kernefortælling”.

-Kan vi finde en rød tråd i fortællingen om Horsens, som selvfølgelig giver mening for dem, der bor her, kan vi nå endnu længere. FÆNGSLET er vigtigt og allerede et fyrtårn i byen, men sammen med byens andre kulturinstitutioner kan vi gøre endnu mere, siger direktøren.

En kulturby skabes nedefra

Med Horsens’ historie in mente er FÆNGSLET i sig selv den perfekte illustration af byens forvandling fra det grå og triste til det levende og pulserende. Engang kastede den skygge, nu kaster den lys; både på grund af aktiviteterne og på grund af de 250.000 gæster i 2017. Men et fyrtårn kan ikke stå alene, for der skal også være liv omkring det.

-Vækstlaget inden for kulturen er enormt vigtigt. Her på FÆNGSLET har vi plads til masser af det kreative, med højt til loftet i rå og lidt ufærdige omgivelser. Vi samarbejder med andre aktører om f.eks. Wall of Sound-festivalen, og den vej skal vi helt klart kigge mere på. FÆNGSLET kan en masse, men ikke det hele og slet ikke alene, siger Astrid Søes Poulsen.

En kulturby skabes nemlig ikke kun oppefra, den skal også vokse frem nedefra. Derfor skal fyrtårnet på Fussingsvej også være en endnu mere integreret del af byens og horsensianernes hverdag, mener Astrid Søes Poulsen:

-Horsens er jo ikke den eneste by, der gerne vil markere sig på kulturen. Her er vi allerede langt, med traditionen for samarbejde og de rammer, vi kan tilbyde, og så skal vi blive ved med at have høje ambitioner. Tanken om at gøre hele kommunen til et laboratorium for nye ideer skal vi arbejde videre på – og ikke kun for kulturen. Fængslet i sig selv er et godt symbol på udvikling og på, at vi tør tænke nyt. Om Horsens er en kulturby? Ja, men vi er også stadig en fængselsby – nu er det bare på den fede måde.

Horsens Fortæller

Horsens Fortæller er en kampagne, lavet af Horsens Kommune, hvor du kan hilse på nogle af de horsensianere, der imponerer. Nogle af dem er super-venner i børnehaven, andre skaber nye arbejdspladser og så er der alle dem, der bruger frirummet i deres hverdag til at hjælpe, sætte i gang og skabe fællesskab. De giver os lyst til banke på vores nabos dør og træde til, uden at nogen behøver at spørge os først. Her på SpotHorsens bringer vi fortællinger fra nogle af byens kulturpersonligheder, men du kan møde dem alle på fortael.horsens.dk.