Til maj åbner Lorentzens Tunnel på FÆNGSLET for offentligheden. De 18 meters betontunnel blev lagt på plads i februar, og den sidste klargør er nu i gang.

Praktisk info

Lorentzens tunnel åbner som en del af Fængselsmuseet på FÆNGSLET i Horsens lørdag den 20. maj.

Fængselsmuseet i Horsens er Europas største af sin slags og har vundet en række nationale og internationale priser for dets levende og inspirerende formidling. Læs mere om Fængselsmuseet.

Tunnelen bliver den nye udgang for besøgende på Fængselsmuseet og slår dermed en logisk krølle på hele historien om den tidligere straffeanstalt, siger museumschef Anne Bjerrekær.

-Fængselsmuseet er på 4.000 m2 og viser en mørk side af livet, som maner til alvor og eftertænksomhed. En udgang gennem Lorentzens Tunnel kan forhåbentlig medvirke til, at man forlader stedet med et skævt smil på læben, for selvom der var mange triste skæbner inden for murene, var der også stædighed, kreativitet og en utrolig målrettethed, siger hun.

Da Carl August Lorentzen flygtede fra Statsfængslet i december 1949, havde han brugt ca. 11 måneder på om natten at grave den tunnel, der førte ham ud i friheden. Et projekt, der potentielt var livsfarligt – to gange styrtede tunnelen sammen omkring ham. Men han fortsatte og efterlod ved sin flugt den berømte seddel ved tunnelens indgang: ”Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej!”.

Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej!
Carl August Lorentzen som han så ud ca. tre år efter flugten fra Horsens Statsfængsel i 1949.

Ideen til at genskabe en tunnel som en del af museumsoplevelsen, har været undervejs i knap fem år. Den oprindelige tunnel var for længst væk, men placeringen er den samme, og publikum kan sagtens fornemme den klaustrofobiske vej ud i friheden.

For Anne Bjerrekær er det vigtigt, at Lorentzens Tunnel ikke efterlader et billede af ham som en helt.

-Nej, hans flugt vakte en del postyr i Horsens, og bange børn gemte sig under sengene. Han var en vaneforbryder og indbrudstyv, som i forvejen var stukket af seks gange fra andre fængsler – men han var også af den type, som kalder på et lille smil. Han var et meget kendt navn i sin samtid, og bl.a. derfor har vi masser af Lorentzen-effekter inde på museet. I hans celle fandt man også mange genstande, bl.a. 35 falske nøgler, som det var lykkedes ham at lave, mens han sad indespærret. Tunnelen bliver prikken over i’et, siger museumschefen.

Illustrationer af Lorentzens tunnel: Kvorning Design og Kommunikation

Også direktør for FÆNGSLET Astrid Søes Poulsen ser frem til åbningen.

-Tunnelen er noget helt unikt, som ikke findes lignende andre steder, så jeg forventer en stor publikumsinteresse og en flot visuel oplevelse. FÆNGSLET er i forvejen et fyrtårn for Horsens, og Lorentzens Tunnel giver os mulighed for at lyse endnu kraftigere. Det bliver endnu en oplevelse i særklasse for vores gæster, og tunnelen bliver en del af vores branding i lang tid fremover, siger hun.

Lorentzens Tunnel er en del af Kulturhovedstad Aarhus 2017, og åbner 20. maj kl. 22 i forbindelse med afslutningen på den første Freedom Prison-forestilling.

Læs også: Freedom Prison – Frihed og indespærring på FÆNGSLET.