Uden frivillige - ingen Europæisk Middelalder Festival. Men hvorfor vælger man at blive frivillig?

Europæisk Middelalder Festival, som i år finder sted for 23. gang, er dybt afhængig af sine mange frivillige. En af dem, der trofast stiller op hvert år, er Heidi Nørup, som i år er med for sjette gang. Hun bruger gerne en uge af sin sommerferie på at gøre turen tilbage i tiden til en stor oplevelse for både gæster, bodholdere, gøglere, riddere, musikere og andet godtfolk.

-Jeg elsker simpelthen det hele – stemningen, musikken, duften af bål og alt det liv, der er overalt. Selvfølgelig er jeg godt træt bagefter, men det er det hele værd, fastslår hun.

Hun meldte sig sammen med en veninde første gang i 2012, og de første par år havde hun til opgave at dele programmer ud på hele pladsen – ”en fed tjans”, siger hun selv, fordi hun frit kunne bevæge sig rundt og suge indtryk til sig, mens hun mødte en masse glade mennesker.

Europæisk Middelalder Festival SpotHorsens
Heidi Nørup (yderst til højre) sammen med de tre andre områdeansvarlige i et sjældent roligt øjeblik under sidste års festival.
Ansvar for Borggården

I år er hun for fjerde år områdeansvarlig; dvs. at hun har ansvar for et bestemt område af Middelalderfestivalen, som i år finder sted fredag 25. og lørdag 26. august.
Hendes domæne er Borggården med ca. 45 bodholdere fra hele Europa, og hun skal sørge for at de alle kommer rigtigt på plads, at sikkerhedsregler og aftaler er overholdt og at bodholderne i det hele taget har de ting, de skal bruge.

-Efterhånden kender jeg mange af dem, fordi flere af bodholderne har faste pladser hvert år. Selvom vi kun ses den ene gang om året er det fantastisk hyggeligt at få en snak med dem om, hvordan året er gået, hvor de har været osv. Nogle af dem, især de udenlandske, kommer med en helt anden livsstil, hvor de lever som nomader det meste af året, og det er fascinerende at møde. Alle møder op i godt humør og har tid til en snak, selvom vi også er hamrende effektive, for det skal gå stærkt med at stille op. De sidste bodholdere ankommer først få timer før festivalen åbner, siger Heidi Nørup.

Op til og under festivalen overnatter hun og de andre frivillige på området, men mange timers søvn bliver det ikke til, konstaterer hun.

Det gør nu ikke Heidi Nørup noget:

-Jeg elsker både at møde en masse mennesker og samtidig som områdeansvarlig være tæt på styregruppen og dermed tæt på maskinrummet. Det er spændende at få begge dele med, og når festivalen er slut kan der godt gå nogle dage, før den er helt ude af kroppen, siger den områdeansvarlige, der samarbejder med mange andre frivillige under de to dages festival.

Læs også: Middelalderfestivalen udvider med stort teaterprojekt

Europæisk Middelalder Festival SpotHorsens
Musik, dans og festlig stemning under sidste års festival. Foto: Hanne Nielsen.
Meld dig bare!

Hun opfordrer gerne andre til at melde sig som frivillige til to dages middelalder på FÆNGSLET:

-Man skal være åben og hjælpsom, kunne lide at møde nye mennesker og fungere godt på et hold. Så venter til gengæld en enorm oplevelse, lover hun.

I år er der ca. 500 frivillige fra Horsens og omegn engageret i Europæisk Middelalder Festival på FÆNGSLET.

Uden frivillige – ingen festival

-Europæisk Middelalder Festival ville ikke være så stor, stærk og anerkendt, som den er uden alle de frivillige, der lægger en masse tid og engagement i festivalen. Punktum.

Det siger projektleder på Europæisk Middelalder Festival Hassel Louise Löfstedt:

-Europæisk Middelalder Festival er en af Europas største og mest anerkendte middelaldermarkeder. Én stor grund til, at den bliver ved med at vokse og at den år efter år – i år for 23. gang – kan holde sin høje standard, er fordi festivalen er lokalt forankret og fordi Horsens bakker op om denne begivenhed. En masse entusiastiske lokale foreninger lægger en masse energi i festivalen, ikke kun på selve pladsen under festivalen, men også bag kulisserne. De er med til at opretholde festivalens høje standard, siger projektlederen og tilføjer:

-Udover de frivillige foreninger har festivalen et hold trofaste frivillige hjælpere, som hjælper til med stort og småt på festivalen. De står i infoboder, varecontainere, hjælper til i børneområdet, deler programmer ud, slæber ting og sager rundt på pladsen og meget andet. Det er helt fantastisk, at se det engagement, de ligger i opgaven, siger Hassel Louise Löfstedt.

Der er få åbninger til nye frivillige i år. Hvis du er interesseret i at blive frivillig enten i år eller til næste festival kan du læse mere og tilmelde dig på: www.middelalderfestival.dk

Fakta

Frivillige foreninger med boder på festivalen:

KFUM Bankager, FDF-Thyrsted, Syddansk Erhvervsskole, Horsens Garden, De Grønne Spejdere, Klan Sleipner, S.A.H., Folkedanserforeningen Fandango, Horsens Rideklub, Kværnbækgård Rideklub, Snit a little bit og Sejet Klub

Frivillige foreninger, der hjælper bag kulisserne:

Horsens Musikskole: samler skrald
Sportsfiskerne: parkering
Horsens Freja: vagter på skolen, camp til overnattende i telt, morgenmad til overnattende, parkeringsvagter
De Grønne Spejdere: påfyldning af fakler, ophængning af plakater
AC Horsens: udlevering af øl til boder
Brydeklubben Hermod: vagter på Fussingsvej

Frivillige privatpersoner til opgaver på festivalen:
Omkring 70 personer hvoraf ca. halvdelen er lokale.

Læs mere på middelalderfestival.dk.