Sommeren på Horsens Kunstmuseum står i Michael Kviums tegn. Museet har nemlig netop indviet en ny udstillingssal opkaldt efter den horsensfødte kunstner.

Den nye sal danner rammen om årets sommerudstilling, der traditionen tro tager afsæt i museets egen samling. I år er fokus, i anledningen af den nye sal, rettet mod museets store samling af Michael Kvium kunst – både i den netop åbnede Michael Kvium sal, men også i store dele af museets øvrige udstillingssale.

Den nye udstillingssal på 100 kvadratmeter giver mange nye muligheder for udstillinger på museet. Museets chef Claus Hagedorn-Olsen glæder sig meget over, at den nu endelig er indviet og udtaler:

– Det er med stor glæde, at vi nu kan byde vores publikum velkommen til museets nye Michael Kvium sal. Jeg er taknemmelig over, at kombinationen af fondsstøtte og støtte fra Horsens Kommune, har sikret Horsens Kunstmuseum nye muligheder for at opfylde vores høje ambitioner.

I den nye sal vil museet fremadrettet præsentere deres samling af Michael Kvium med udgangspunkt i forskellige temaer. Salen er finansieret af Horsens Kommune, mens museets anden nye tilbygning til deres magasin er finansieret af Inge og Asker Larsens fond til støtte af almennyttige formål.

- Det er med stor glæde, at vi nu kan byde vores publikum velkommen til museets nye Michael Kvium sal.
Den største museumssamling af Michael Kviums kunst

Horsens Kunstmuseum har siden museet åbnede på Carolinelundsvej i slutningen af 1984 fokuseret på Michael Kvium. Det betyder, at museet i dag har den største museumssamling af Michael Kviums kunst. Det ikoniske maleri ’Selvportræt’ er det første maleri som museet købte til samlingen i august 1985. Siden da er samlingen vokset og indeholder i dag i omegnen af 30 malerier, to skulpturer og hundredevis af tegninger og grafiske arbejder. I den aktuelle sommerudstilling er det muligt at følge Michael Kviums udvikling som kunstner og en række af de kunstneriske faser, som han har arbejdet sig igennem. Kvium har fra 1980’ernes tabubelagte hverdagsscener udviklet sig til en mere reflekteret og nuanceret billedkunstner, der både ser ud i verden og ind i sin helt egen verden.

michael kvium spothorsens
"Selvportræt" af Michael Kvium
Michael Kviums univers

I Michael Kviums kunstneriske arbejde gennem årene ses en troskab til menneskefiguren som motiv, men med afsæt i fremstillingen af den mere groteske krop. Hans værker er genkendelige, malerisk smukke, udfordrende og foruroligende på én og samme tid.
Michael Kvium er kendt for at konfrontere sit publikum med netop det, vi ønsker at vende ryggen til og fortrænge. Hans kunst kredser om et af vores grundlæggende menneskelige eksistensvilkår – det at være til på både godt og ondt. Kviums kunst indeholder også ofte modsætningspar og elementer, der er både afskyvækkende og dragende, ordentlige og kaotiske, virkelige og fantasifulde, ligesom han også gerne bruger symboler på både liv og død.

Bysbarnet Michael Kvium

Michael Kvium blev født i Horsens i 1955 og voksede op i en katolsk familie med syv søskende. Han begyndte sin kunstneriske karriere som tegner på Horsens Folkeblad, hvor han tilbragte seks år. Fra 1979-1985 blev han uddannet på det danske kunstakademi i København, og han oplevede også sit kunstneriske gennembrud i 1980´erne. Michael Kvium har skabt utallige malerier og udstillet på museer og gallerier i både ind- og udland. Han er bl.a. kendt for sit samarbejde med performancegruppen ‘Værst’, som bestod af kunstnerkollegaerne Sonny Tronborg, Ingunn Jørgstad og Christian Lemmerz. Flere af Kviums tidlige værker tager netop udgangspunkt i disse kunstneriske projekter, som blandt andet omfatter performance og film.

Fakta

Sommerudstillingen på Horsens kunstmuseum kan opleves frem til og med 20. august 2017. Du læse meget mere om Kvium og sommerudstillingen på www.horsenskunstmuseum.dk