Et nyt spændende visuelt og musikalsk kunstværk er netop åbnet i det gamle vandtårn i Lunden.

Praktisk Info

Hvor: Vandtårnet i Lunden
Hvornår: Tirsdag og torsdag fra 12.00-16.00 og søndag og lørdag fra 11.00-16.00. Kunstværket kan i første omgang opleves indtil d. 29. september.
Pris: Gratis entré

”Tower Music” er navnet på det nye kunstværk, der er skabt af Jonas R. Kirkegaard og er designet til trapperummet i det 104 år gamle vandtårn i Horsens.

Vandtårnet og dets trapperum er særligt i sig selv, næsten lidt eventyragtigt, og fyldt med smukke gamle arkitektoniske detaljer. Det borglignende tårn er otte-kantet, 22 meter højt og har en udsigtplatform på toppen, hvorfra besøgende har en unik udsigt over Horsens by. For at nå op på udsigtplatformen skal man bevæge sig op af den 10 meter høje, mørke trætrappe. Det er i dette trapperum, at man kan opleve det nye kunstværk, der består af 54 automatiserede spilledåser, som er monteret på farvede, transparente akrylplader. Akrylpladerne er fastgjort i tilfældige vinkler på trapperummets høje vægge, og de giver en spændende visuel effekt, når lyset i rummet brydes, reflekteres og spejles i pladernes og kaster farvede skygger på de hvidkalkede vægge.

Placeringen af pladerne er inspireret af et klassisk eventyrscenarie, nemlig tjørnehækken der i Tornerose skal forceres for at kongerigets 100-årige forhekselse kan hæves og prinsessen vækkes. Kunstneren Jonas R. Kirkegaard har udtrykt, at hans intention med værket ”Tower Music” har været et ønske om:

– at genaktivere arkitektens eventyrlige vision og give offentligheden mulighed for at opleve tårnet på ny, og som noget mere end dets oprindelige formål for regional vandforsyning. 

 

Tower Music vandtårnet spothorsens
En unik udsigt over Horsens

Vandtårnet i Lunden har ikke være i brug som vandtårn siden 1972, og selvom arkitekten bag, Viggo Norn, oprindeligt ønskede at give Horsens borgerne ikke bare et vandtårn, men også et udsigtstårn, så har tårnet ikke været åbent for offentligheden i en række år. Med denne nye udstilling er det dog muligt igen at opleve udsigten fra toppen af tårnet og få oplevelsen akkompagneret af de mange spilledåsers klang.

Kunstværket kan i første omgang opleves indtil d. 29. september og er åbent tirsdag og torsdag fra 12.00-16.00 og søndag og lørdag fra 11.00-16.00.

vandtårnet lunden spothorsens
Det gamle vandtårn med sin smukke arkitektur. Foto: Olaf Zhiga
Et 2017-projekt

The Overheard er en del af det officielle program til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, et projekt der er skabt af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund fra Center for Sound Studies på Aarhus Universitet. Projektet vil gennem hele året inspirere borgerne til at lytte på nye og anderledes måder til vores lydlige omgivelser gennem ekstraordinære lydinstallationer, kraftfulde koncerter og inspirerende workshops.

The Overheard er realiseret med støtte fra og i samarbejde med:

CAVI, Fonden 2017, Swiss Arts Council Prohelvetia, Statens Kunstfond, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje & KODA´s Kulturelle Midler, Kulturarrangementspuljen Aarhus Kommune, Poul Johansen Fonden, Smurfit Kappa, Stibo, Brüel og Kjær, RIAS, Loxam A/S, Horsens Rengøring, UC Syd, Dansk Lyd, Radar, SNYK, Aarhus Kommune, Godsbanen, Struer Lydens By, Struer Tracks, Gimsinghoved kunst- og kulturcenter, Silkeborg Kommune, Kedelhuset, Teknisk Skole Silkeborg, Horsens Kommune, Mønsted Kalkgruber, Mars, Rias.