Tinghuset i Brædstrup har en lang historie bag sig, men det ligger ikke øde hen. Det gamle hus er i dag et aktivt medborgerhus, der rummer kunst og kultur.

Duften af frisk kaffe og gamle papirer møder SpotHorsens’ udsendte, da hun træder ind i lokalarkivet i det gamle Tinghus i Brædstrup på en solbeskinnet eftermiddag. Sekretær for Brædstrup Lokalarkiv, Else Bundgaard og Hanne Ravn, formand for styregruppen for det gamle Tinghus, byder indenfor i det gamle Tinghus med historier fra gamle dage og nutiden som aktivt medborgerhus.

Tinghuset i Brædstrup er en ældre sag med en lang og varieret historie. Huset blev bygget i 1846 med retslokale og arrest i den ene ende af huset og embedsbolig til den dommerfuldmægtige og arrestforvaren i den anden ende. Tinghuset dækkede i sine aktive år et meget stort område, der gik så langt ud som til Ejstrupholm.

– I de tidlige år kom folk rejsende i hestevogn, når de skulle for retten i Tinghuset. I de omkringliggende bygninger kunne de komme til at tale med advokater, så Tinghuset var i sin tid lidt af et magtcentrum, fortæller Else Bundgaard.

I de tidlige år kom folk rejsende i hestevogn, når de skulle for retten i Tinghuset.
Tinghuset i Brædstrup spothorsens
En retssag i Tinghuset anno 1937. Foto: Brædstrup Lokalarkiv

I 1920 gennemgik huset en renovering. Man mener, at det interiør, der fortsat kan ses i retssalen stammer tilbage fra den renovering. Ved et besøg i Tinghuset kan du også opleve den gamle cellegang, hvor flere af cellerne ser ud som de gjorde, da de husede fanger. I lokalarkivet er de faktisk også lidt stolte af, at de i Brædstrup har et fængsel, der er et par år ældre end det store Statsfængsel inde i Horsens, om end noget mindre.

I 1957 løb tiden og udviklingen fra arresten, som blev nedlagt, men der var aktiviteter i retslokalet helt op til 1983. Ret hurtigt derefter flyttede både Brædstrup Lokalarkiv og Brædstrupegnens Hjemstavnsforening ind i retslokalerne. I 1994 blev det besluttet, at huset skulle renoveres og omdannes til et medborgerhus. Den 4. maj 1995 begyndte Tinghuset i Brædstrup så sit liv som medborgerhus, dog stadigvæk med både lokalarkivet og hjemstavnsforeningen under taget.

Det er muligt at få et kig ind i en af de gamle celler, der er bevaret i Tinghuset i Brædstrup.
Et aktivt medborgerhus

I dag fungerer Tinghuset stadigvæk som et aktivt medborgerhus i Brædstrup.

– Det er gratis at låne lokaler i huset til et arrangement eller en udstilling, fortæller Hanne Ravn, formand for styregruppen og fortsætter: Huset bliver brugt af mange forskellige grupper og alt fra skak til dansepiger og fra brevduer til Anonyme Alkoholikere. Alle må bruge det så længe det bare ikke er til private fester.

Ifølge Hanne Ravn har huset en fast mængde på 30-33 grupper, der bruger huset. Derudover kan du også jævnligt opleve udstillinger med lokale kunstnere i husets lokaler.

Vil du gerne holde et arrangement i Tinghuset?

Du kan læse meget mere om aktiviteter i Tinghuset på www.tinghuset-braedstrup.dk. Herfra kan du også booke lokalerne i huset.

Gennem Brædstrup Kultursamvirke er der også mulighed for at søge midler til kulturelle arrangementer afholdt i Brædstrup by. Læs mere på braedstrup-kultursamvirke.dk.